Κατανόηση των αριθμών στο λίπασμα γκαζόν: Αποκωδικοποίηση της ετικέτας

Κατανόηση των αριθμών στις ετικέτες λιπασμάτων γκαζόν

Η διατήρηση ενός υγιούς, πράσινου γκαζόν είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες για τους ιδιοκτήτες σπιτιού. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να επιλέξετε το σωστό λίπασμα για το γκαζόν σας, ειδικά όταν αντιμετωπίζετε τη συντριπτική ποικιλία διαθέσιμων επιλογών.

Οι ετικέτες λιπασμάτων χλοοτάπητα είναι γεμάτες αριθμούς και σύμβολα που μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθούν, αλλά παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, τον ρυθμό εφαρμογής και το χρόνο εφαρμογής.

Η κατανόηση αυτών των αριθμών μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην υγεία και την εμφάνιση του γκαζόν σας. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα σας βοηθήσουμε να σπάσετε τον κωδικό των ετικετών λιπασμάτων χλοοτάπητα, εξηγώντας τι σημαίνει κάθε αριθμός και πώς να επιλέξετε το σωστό λίπασμα για το γκαζόν σας. Με αυτή τη γνώση, θα μπορείτε να δώσετε στο γκαζόν σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να ευδοκιμήσει και να εντυπωσιάσετε τους γείτονές σας με ένα όμορφο, υγιές γκαζόν.

1. Γιατί είναι σημαντική η κατανόηση των ετικετών των λιπασμάτων γκαζόν

Η κατανόηση των ετικετών λιπασμάτων γκαζόν είναι ζωτικής σημασίας για όποιον θέλει να διατηρήσει ένα υγιές και πλούσιο γκαζόν. Αυτές οι ετικέτες παρέχουν βασικές πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση, τις οδηγίες εφαρμογής και τους πιθανούς κινδύνους του λιπάσματος. Αποκρυπτογραφώντας τους αριθμούς και τους κωδικούς σε αυτές τις ετικέτες, οι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορούν να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το ποιο λίπασμα είναι το καταλληλότερο για τις συγκεκριμένες ανάγκες φροντίδας του γκαζόν.

Οι αριθμοί στις ετικέτες των λιπασμάτων αντιπροσωπεύουν τα τρία κύρια θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών: άζωτο (Ν), φώσφορος (Ρ) και κάλιο (Κ). Αυτά τα θρεπτικά συστατικά αναφέρονται συχνά ως NPK και παρατίθενται σε μορφή αναλογίας, όπως 10-10-10 ή 20-5-10. Η κατανόηση του τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την ισορροπία των θρεπτικών συστατικών και τη συνολική αποτελεσματικότητα του λιπάσματος.

Το άζωτο είναι υπεύθυνο για την προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των φύλλων και των στελεχών, ο φώσφορος βοηθά στην ανάπτυξη των ριζών και τη συνολική δύναμη του φυτού, ενώ το κάλιο ενισχύει την αντοχή στις ασθένειες και ενθαρρύνει την παραγωγή λουλουδιών και καρπών. Αξιολογώντας την αναλογία NPK στην ετικέτα, μπορείτε να επιλέξετε ένα λίπασμα που καλύπτει τις συγκεκριμένες ανάγκες του γκαζόν σας.

Εκτός από την αναλογία NPK, οι ετικέτες λιπασμάτων χλοοτάπητα παρέχουν επίσης πληροφορίες σχετικά με τον συνιστώμενο ρυθμό και συχνότητα εφαρμογής. Αυτό διασφαλίζει ότι εφαρμόζετε τη σωστή ποσότητα λιπάσματος στο γρασίδι σας, αποτρέποντας τόσο την υπολίπανση όσο και την υπερλίπανση, η οποία μπορεί να βλάψει το γρασίδι σας.

Επιπλέον, η κατανόηση των πιθανών κινδύνων που αναφέρονται στην ετικέτα είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια τόσο του γκαζόν σας όσο και του περιβάλλοντος. Ορισμένα λιπάσματα μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες ή πρόσθετα που μπορεί να είναι επιβλαβή σε περίπτωση κακής χρήσης ή σε περίπτωση απορροής. Διαβάζοντας και κατανοώντας την ετικέτα, μπορείτε να λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, το γκαζόν σας και τις κοντινές πηγές νερού.

Συμπερασματικά, η κατανόηση των ετικετών λιπασμάτων γκαζόν είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς και ζωντανού γκαζόν. Αποκωδικοποιώντας τους αριθμούς και τους κωδικούς, μπορείτε να επιλέξετε το σωστό λίπασμα, να το εφαρμόσετε σωστά και να διασφαλίσετε την ασφάλεια του γκαζόν σας και του περιβάλλοντος. Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο κέντρο του κήπου, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σπάσετε τον κωδικό σε αυτές τις ετικέτες λιπασμάτων – το γκαζόν σας θα σας ευχαριστήσει.

2. Αποκωδικοποίηση των τριών αριθμών: NPK

Όταν παραλαμβάνετε μια σακούλα με λίπασμα γκαζόν, θα παρατηρήσετε ένα σύνολο τριών αριθμών που εμφανίζονται ευδιάκριτα στην ετικέτα. Αυτοί οι αριθμοί, γνωστοί ως NPK, είναι ουσιαστικοί για την κατανόηση της σύνθεσης και της περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά του λιπάσματος.

Το N σημαίνει άζωτο, P για φώσφορο και K για κάλιο. Αυτά τα τρία στοιχεία είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη και ανάπτυξη του γκαζόν σας. Κάθε αριθμός αντιπροσωπεύει το ποσοστό του συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού στο λίπασμα.

Το άζωτο (Ν) είναι υπεύθυνο για την προώθηση της πλούσιας πράσινης ανάπτυξης και την ενίσχυση της ανάπτυξης των φύλλων. Παίζει καθοριστικό ρόλο στη φωτοσύνθεση και τη γενική υγεία των φυτών. Ένα υψηλότερο ποσοστό αζώτου στο λίπασμα υποδηλώνει μεγαλύτερη εστίαση στην προώθηση του ζωηρού φυλλώματος.

Ο φώσφορος (P) είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των ριζών, την ανθοφορία και την παραγωγή καρπών. Βοηθά στη μεταφορά ενέργειας και προάγει ισχυρά ριζικά συστήματα. Τα λιπάσματα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φώσφορο είναι ιδανικά για τη δημιουργία νέων χλοοτάπητα ή την ενθάρρυνση της παραγωγής λουλουδιών και φρούτων.

Το κάλιο (Κ), γνωστό και ως ποτάσα, βοηθά τα φυτά να αντέχουν το στρες, ενισχύει τα κυτταρικά τοιχώματα και βελτιώνει τη συνολική ανθεκτικότητα. Παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντοχή στις ασθένειες και στην κατακράτηση νερού. Τα λιπάσματα με υψηλότερο ποσοστό καλίου είναι ευεργετικά για την ενίσχυση του χλοοτάπητα και την αύξηση της ικανότητάς τους να ανέχονται δυσμενείς συνθήκες όπως η ξηρασία ή οι ασθένειες.

Η κατανόηση της σημασίας αυτών των τριών αριθμών σάς επιτρέπει να επιλέξετε το σωστό λίπασμα για τις συγκεκριμένες ανάγκες του γκαζόν σας. Εάν στοχεύετε σε πλούσια πράσινη ανάπτυξη, ένα λίπασμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε άζωτο θα ήταν κατάλληλο. Από την άλλη πλευρά, εάν θέλετε να εστιάσετε στην ανάπτυξη των ριζών ή να ενθαρρύνετε την παραγωγή λουλουδιών, ένα λίπασμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φώσφορο ή κάλιο αντίστοιχα θα ήταν πιο κατάλληλο.

Η αποκωδικοποίηση των αριθμών NPK στις ετικέτες λιπασμάτων χλοοτάπητα σάς δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνετε τεκμηριωμένες αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα υγιές και ζωντανό γκαζόν. Παρέχοντας στο γκαζόν σας τη σωστή ισορροπία θρεπτικών συστατικών, θα είστε σε καλό δρόμο για να επιτύχετε την πλούσια, πράσινη όαση που πάντα οραματιζόσασταν.

3. Άζωτο (Ν): Το κλειδί για το πράσινο και υγιές γρασίδι

Όσον αφορά τη φροντίδα του γκαζόν, η κατανόηση των αριθμών στις ετικέτες των λιπασμάτων είναι απαραίτητη. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που αναφέρονται είναι το άζωτο, που αντιπροσωπεύεται από το γράμμα “N”. Το άζωτο παίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση του πλούσιου, πράσινου και υγιούς χόρτου.

Το άζωτο είναι υπεύθυνο για την τόνωση της έντονης ανάπτυξης στα φυτά, συμπεριλαμβανομένου του χόρτου. Είναι απαραίτητο συστατικό της χλωροφύλλης, της χρωστικής ουσίας που ευθύνεται για το πράσινο χρώμα στα φυτά. Χωρίς επαρκές άζωτο, το γρασίδι μπορεί να φαίνεται χλωμό, αδύναμο και επιρρεπές σε ασθένειες και στρες.

Οι αριθμοί στις ετικέτες των λιπασμάτων δείχνουν το ποσοστό αζώτου που υπάρχει στο προϊόν. Για παράδειγμα, ένα λίπασμα με ετικέτα που γράφει 20-5-10 περιέχει 20% άζωτο. Οι υπόλοιποι αριθμοί αντιπροσωπεύουν τα ποσοστά του φωσφόρου (P) και του καλίου (K) που υπάρχουν, αντίστοιχα.

Όταν επιλέγετε ένα λίπασμα γκαζόν, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις ανάγκες του συγκεκριμένου τύπου γρασιδιού σας και την τρέχουσα κατάσταση του γκαζόν σας. Διαφορετικά είδη χόρτου έχουν ποικίλες απαιτήσεις σε άζωτο και παράγοντες όπως η ποιότητα του εδάφους και το κλίμα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ποσότητα αζώτου που απαιτείται.

Για τους ιδιοκτήτες σπιτιού που θέλουν να επιτύχουν ένα ζωντανό, πράσινο γκαζόν, συνιστάται συνήθως ένα λίπασμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε άζωτο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τα συνιστώμενα ποσοστά εφαρμογής για να αποφύγετε την υπερβολική λίπανση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περιβαλλοντικά ζητήματα και ζημιά στο γκαζόν σας.

Κατανοώντας τη σημασία του αζώτου και τον ρόλο του στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης του γρασιδιού, μπορείτε να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις όταν επιλέγετε το σωστό λίπασμα για το γρασίδι σας. Θυμηθείτε, ένα καλά τροφοδοτημένο γκαζόν με βέλτιστα επίπεδα αζώτου όχι μόνο θα φαίνεται ελκυστικό οπτικά, αλλά θα είναι και πιο ανθεκτικό στα ζιζάνια, τα παράσιτα και τους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες.

4. Φώσφορος (P): Προωθεί την ισχυρή ανάπτυξη των ριζών

Τα λιπάσματα γκαζόν συνοδεύονται από πολλούς αριθμούς και μπορεί να είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσετε ποιο είναι το πιο σημαντικό για το γκαζόν σας. Ο φώσφορος είναι ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά που προάγουν την ισχυρή ανάπτυξη των ριζών, επομένως η κατανόηση των επιπέδων φωσφόρου στην ετικέτα είναι το κλειδί για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα από το λίπασμα γκαζόν σας.

Το επίπεδο φωσφόρου στην ετικέτα μετριέται σε λίβρες στοιχειακού φωσφόρου (PEP). Ένα επίπεδο 1250 PEP είναι το πρότυπο για τα περισσότερα λιπάσματα γκαζόν. Εάν το επίπεδο φωσφόρου είναι χαμηλότερο, σημαίνει ότι το λίπασμα έχει χαμηλότερη συγκέντρωση PEP και συνιστάται για χρήση σε μικρότερες δόσεις. Ένα επίπεδο φωσφόρου 2000 PEP υποδηλώνει λίπασμα υψηλής συγκέντρωσης και προορίζεται για χρήση σε μεγαλύτερες δόσεις.

Επίσης σημαντικό να σημειωθεί είναι το επίπεδο pH του λιπάσματος. Ένα λίπασμα με υψηλό επίπεδο pH (πάνω από 7) προορίζεται για χρήση σε όξινες συνθήκες εδάφους, ενώ ένα λίπασμα με χαμηλό επίπεδο pH (κάτω από 5) προορίζεται για χρήση σε συνθήκες αλκαλικού εδάφους.

5. Κάλιο (Κ): Ενίσχυση της συνολικής υγείας των φυτών

Οι ετικέτες λιπασμάτων χλοοτάπητα συχνά αναφέρουν την ποσότητα καλίου (Κ) που περιέχει το προϊόν. Το κάλιο είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των φυτών και μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ανθοφορίας, την υγιή ανάπτυξη των ριζών και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το κάλιο εάν θέλετε να ενισχύσετε την υγεία του γκαζόν σας.

Πρώτον, το κάλιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των φυτών. Δεύτερον, είναι σημαντικό για την ικανότητα του φυτού να απορροφά άλλα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα. Τρίτον, το κάλιο βοηθά στον έλεγχο της πρόσληψης νερού και του στρες των φυτών. Τέλος, το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση πρωτεϊνών και DNA.

Έτσι, αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία του γκαζόν σας, φροντίστε να συμπεριλάβετε κάλιο στο μείγμα λιπασμάτων σας. Απλά φροντίστε να διαβάσετε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τη σωστή ποσότητα για το γκαζόν σας.

6. Κατανόηση της αναλογίας και του ποσοστού NPK

Η κατανόηση της αναλογίας και του ποσοστού NPK στις ετικέτες λιπασμάτων γκαζόν μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό προϊόν για το γκαζόν σας. Κατανοώντας αυτούς τους αριθμούς, μπορείτε να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τον τύπο λιπάσματος γκαζόν που είναι κατάλληλο για το γκαζόν σας.

Τα τρία κύρια συστατικά του λιπάσματος γκαζόν είναι το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο. Το ποσοστό κάθε συστατικού σε ένα προϊόν επηρεάζει τα αποτελέσματα που θα δει το γκαζόν σας. Για παράδειγμα, ένα προϊόν με υψηλότερη αναλογία αζώτου θα βοηθήσει το γρασίδι σας να αναπτυχθεί πιο γρήγορα, ενώ ένα προϊόν με υψηλότερο ποσοστό φωσφόρου θα βοηθήσει το γρασίδι σας να αντισταθεί στις ασθένειες και να δώσει καλύτερο χρώμα.

Για να υπολογίσετε την αναλογία και το ποσοστό κάθε συστατικού σε ένα λίπασμα γκαζόν, αναζητήστε την αναλογία NPK στην ετικέτα. Η αναλογία NPK είναι το ποσοστό αζώτου, φωσφόρου και καλίου σε ένα προϊόν. Για παράδειγμα, ένα λίπασμα γκαζόν με αναλογία 10-5-5 έχει 10 τοις εκατό άζωτο, 5 τοις εκατό φώσφορο και 5 τοις εκατό κάλιο.

7. Διαφορετικά σκευάσματα και οι εφαρμογές τους

Οι ετικέτες λιπασμάτων χλοοτάπητα μπορεί να προκαλούν σύγχυση, ειδικά αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τις διάφορες συνθέσεις και τις εφαρμογές τους. Ακολουθεί ένας οδηγός για την αποκωδικοποίηση ορισμένων από τις πιο κοινές ετικέτες λιπασμάτων χλοοτάπητα.

άζωτο: Το άζωτο είναι το κύριο συστατικό στα περισσότερα λιπάσματα γκαζόν. Βοηθά στη βελτίωση της ανάπτυξης του γρασιδιού και βοηθά στην αντίσταση στο μαύρισμα και τον λειχηνισμό.

φώσφορος: Ο φώσφορος είναι ένα άλλο βασικό συστατικό στα περισσότερα λιπάσματα γκαζόν. Βοηθά στη βελτίωση της ανάπτυξης του γρασιδιού και βοηθά στην αντίσταση στο κιτρίνισμα και την ξανθιά.

κάλιο: Το κάλιο βοηθά στη βελτίωση της ανάπτυξης του γρασιδιού και βοηθά στην αντίσταση στο μαύρισμα και τον λειχηνισμό.

θείο: Το θείο είναι επίσης βασικό συστατικό στα περισσότερα λιπάσματα γκαζόν. Βοηθά στη βελτίωση της ανάπτυξης του γρασιδιού και βοηθά στην αντίσταση στο μαύρισμα.

8. Άλλα σημαντικά στοιχεία και μικροθρεπτικά συστατικά που πρέπει να αναζητήσετε

Όταν πρόκειται για λιπάσματα χλοοτάπητα, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πέρα ​​από το πολύ σημαντικό άζωτο (N) και φώσφορο (P).

Το κάλιο (Κ) είναι ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για το γρασίδι. Βοηθά στην πρόσληψη τόσο του N όσο και του P και είναι επίσης υπεύθυνο για το πράσινο χρώμα του γρασιδιού.

Η ετικέτα θα αναφέρει επίσης άλλα σημαντικά στοιχεία και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο (Mg), μαγγάνιο (Mn) και ψευδάργυρο (Zn).

Εάν θέλετε να προσθέσετε κάποιο από αυτά τα θρεπτικά συστατικά στο λίπασμα γκαζόν σας, φροντίστε να διαβάσετε προσεκτικά την ετικέτα του προϊόντος για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τη σωστή ποσότητα.

9. Λαμβάνοντας υπόψη το pH του εδάφους και τον τύπο του χόρτου

Η κατανόηση των ετικετών των λιπασμάτων χλοοτάπητα είναι τόσο σημαντική γιατί πρέπει να λάβετε υπόψη το pH του εδάφους και τον τύπο του γρασιδιού κατά την εφαρμογή του λιπάσματος.

Οι ετικέτες λιπασμάτων χλοοτάπητα θα αναφέρουν το επίπεδο pH του εδάφους στο οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το λίπασμα και τον τύπο χόρτου για τον οποίο είναι καλύτερο το λίπασμα. Έτσι, εάν το χώμα σας είναι πολύ όξινο ή το γρασίδι σας δεν είναι τύπος που είναι συμβατός με το λίπασμα, τότε μπορεί να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λίπασμα.

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε το επίπεδο pH του εδάφους σας για να δείτε εάν είναι το σωστό επίπεδο για τη χρήση του λιπάσματος. Μπορείτε να αγοράσετε ένα κιτ δοκιμής εδάφους στο τοπικό σας κέντρο κήπου ή κατάστημα υλικού.

Αφού προσδιορίσετε το επίπεδο pH του εδάφους σας, μπορείτε στη συνέχεια να επιλέξετε τον σωστό τύπο λιπάσματος για το γκαζόν σας.

10. Πώς να υπολογίσετε τη σωστή ποσότητα λιπάσματος για το γκαζόν σας

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τις ετικέτες λιπασμάτων γκαζόν και ακόμη περισσότερη παραπληροφόρηση. Σε αυτό το άρθρο, θα σας βοηθήσω να κατανοήσετε τους αριθμούς στις ετικέτες λιπασμάτων γκαζόν και τι σημαίνουν.

Πρώτα απ ‘όλα, να ξέρετε ότι η ποσότητα αζώτου στην ετικέτα είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Το άλλο μέρος είναι ο τύπος του αζώτου. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι αζώτου: το άνυδρο, το αμμώνιο και το νιτρικό αμμώνιο.

Το άνυδρο άζωτο είναι το πιο δημοφιλές και πιο προσιτό. Αποτελείται από άζωτο και νερό και είναι αυτό που συνήθως βρίσκεται στις ετικέτες των λιπασμάτων γκαζόν.

Το αμμωνιακό άζωτο είναι λίγο πιο ακριβό αλλά έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε άζωτο. Αποτελείται από άζωτο και αμμωνία και συνήθως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα άνυδρο άζωτο.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι το πιο ακριβό αλλά έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε άζωτο. Αποτελείται από άζωτο, νιτρικό οξύ και αμμωνία και χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με άνυδρο άζωτο και νιτρικό αμμώνιο.

Ελπίζουμε να σας άρεσε η ανάρτηση ιστολογίου μας σχετικά με τις ετικέτες λιπασμάτων χλοοτάπητα. Ενώ πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι πρέπει να λιπάνουν το γκαζόν τους, πολλοί δεν ξέρουν πόσο να χρησιμοποιήσουν ή ποιος είναι ο καλύτερος τύπος λιπάσματος για το γκαζόν τους.

Κατανοώντας τους αριθμούς στις ετικέτες λιπασμάτων χλοοτάπητα, μπορείτε να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το πώς να φροντίσετε καλύτερα το γκαζόν σας. Περιλάβαμε επίσης έναν εύχρηστο οδηγό που θα σας βοηθήσει να διαβάσετε τις ετικέτες λιπασμάτων γκαζόν, οπότε φροντίστε να τον ελέγξετε!

———————————

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *